روستاي سركلاته خرابشهر از توابع بخش مركزي شهرستان كردكوي، با مختصات جغرافيايي ۵۴ درجه و ۴ دقيقه طول شرقي و ۳۶ درجه و ۴۴ دقيقه عرض شمالي، در ۱۲ كيلومتري جنوب غربي شهر كردكوي و ۳۹ كيلومتري شهر گرگان قرار دارد. اين روستا از شمال به جاده ساري ـ گرگان از شرق به روستاي ساليكنده، از جنوب به اراضي جنگلي و از جنوب غرب به روستاي كاركنده محدود مي شود. روستاي سركلاته از سطح دريا ۳۰۰ متر ارتفاع دارد و تحت تأثير اقليم كوهپايهاي و خزري آب و هواي آن معتدل است و فاصله اندكي با درياي خزر دارد. منطقه روستاي سركلاته، در دورههاي مختلف تاريخي مورد توجه حاكمان وقت بوده است.
بقاياي شهر قديمي تميشه در غرب روستا، گوياي اين توجه است.
بنا به اسناد موجود، اين شهر از اوايل دوره اسلامي تا دوره سلجوقي، مركز حكومت سلسلههاي محلي و منطقهاي بوده است.
كارشناسان، قدمت آثار به دست آمده از شهر قديمي تميشه را به دوره انوشيروان ساساني نسبت داده اند.
نام قديم اين روستا تميشه بوده است و نام فعلي آن از خرابههاي شهر تميشه تأثير پذيرفته و به نام سركلاته خرابشهر معروف شده است.
مردم روستاي سركلاته به زبان محلي مازندراني سخن مي گويند، مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.الگوي معيشت و سكونت
براساس سرشماري سال ۱۳۷۵، روستاي سركلاته ۳۲۰۶ نفر جمعيت داشته است كه در سال ۱۳۸۵ به ۳۰۶۰ نفر كاهش يافته است.
درآمد اكثر مردم روستا از فعاليتهاي زراعي، باغداري و دامداري تأمين مي شود.
تعدادي از مردم نيز، در بخش خدمات و صنايع دستي اشتغال دارند؛ محصولات عمده زراعي روستا شامل گندم، جو، برنج، پنبه، سويا و كلزا مي باشد.
باغداري نيز در روستا رواج دارد و ميوههايي مانند هلو، پرتغال و نارنگي از محصولات باغي آن است.مهمترين فرآوردههاي لبني آن مشتمل بر شير، پنير، خامه، كره و روغن حيواني است.
زنان روستا در كنار ديگر فعاليتها، با توليد صنايع دستي مانند بافت انواع قالي، گليم و نمد در بهبود وضع اقتصادي خانواده نقش مهمي ايفا مي كنند.
روستاي كوهپايهاي سركلاته، با بافت مسكوني متمركز، در شيبي ملايم استقرار يافته است.
خانه هاي روستاييان از نوع فعاليت و معيشت آنان تأثير پذيرفته است و به تبع آن، معماري خانهها و كاربري فضاها شكل گرفته اند.
در معماري سنتي روستا سقف خانهها شيرواني سفالي است و مصالح آنها از چوب و كاهگل است.
اين نوع معماري با شرايط اقليمي روستا تناسب معقولي دارد و از زيبايي ويژهاي برخوردار است. در خانه هاي نوساز از مصالح مدرن و جديد استفاده مي شود.جاذبه هاي گردشگري
چشمانداز جنگل هاي زيبا و متراكم درختان پهن برگ راش و آزاد، عبور رودخانه هاي پرآب و خروشان ميرانلو در غرب و دوآب در شرق روستا با حواشي سرسبز و زيبا، همراه با رنگآميزي مزارع پنبه، شاليزار، گلهاي زرد كلزا و چشمه هاي فراوان درون جنگلهاي انبوه، فضاي رويايي مناسبي براي ديدار گردشگران و علاقمندان به طبيعت فراهم آوردهاند.
اين روستا، علاوه بر طبيعت بكر و منحصر به فرد، از جاذبه هاي تاريخي و مذهبي چندي نيز برخوردار است: از آن جمله، ميتوان از بقاياي شهر تاريخي تميشه و كوره هاي آجرپزي در غرب روستا، نام برد كه به صورت تپه هاي پست، توجه گردشگران را به سوي خود جلب مي كند.